opgeruimd overzicht en rust bij je thuis en op het werk
tel. 06 - 48661304
info@inezhelpt.nl
rust

10 tips voor slim inkopen doen

<< terug naar inspiratie

Weinig tijd? De vraag: "Wat zullen we eten vandaag?" is voor jou helemaal niet duidelijk?
Volle voorraadkasten? Je koopt vlees en thuis blijkt dat je het al in de vriezer had liggen?
Dan zijn de volgende 10 tips voor jou!

Tip 1

Bevestig aan de binnenkant van je voorraadkast een krijtbord (krijtbord verf). Als de voorraad op is, schrijf je het direct op het krijtbord. Schiet je iets te binnen wat je nog moet halen bij de supermarkt, schrijf je het ook op. Als je boodschappen gaat doen, schrijf je het over op een boodschappenbriefje en maak je het krijtbord weer leeg.

Tip 2

Maak eerst gebruik van wat je in huis hebt, voordat je boodschappen gaat doen. Kijk hiervoor in je koelkast en voorraadkast en bedenk daar een menu omheen. Als je bijv. nog pastasaus hebt, koop dan: pasta, vlees/vis en groente. Dat scheelt je voorraadruimte én geld! Eerst kijken wat je hebt, geldt natuurlijk ook voor andere huishoudelijke artkelen zoals schoonmaakmiddelen en zelfs voor kleding.

Tip 3

Heb je moeite om te bedenken wat je gaat eten? Bepaal een vast weekmenu. Dit geeft houvast. Om voldoende afwisseling te houden kun je variëren binnen het menu door de ene keer een rode saus en een andere keer een witte saus te kiezen. Voorbeeldmenu:

maandagpasta (variatie witte, rode, groene saus)
dinsdagaardappelen, vlees en groente
woensdagvisdag
donderdagaardappelen, vlees en groente
vrijdagrijst- of bamigerecht
zaterdagsoep met balletjes
zondagdrie gangen menu

In de zomer vervang je één van de dagmenu's voor een saladedag.

Tip 4

Aanbiedingen zijn mooi, maar je ruimte is beperkt. Bedenk met name bij aanbiedingen of de aankoop in je kast past. Zo niet, laat de aanbieding voor de drie pakken wasmiddel dan schieten.

Tip 5

Weinig tijd om boodschappen te doen? En voldoende budget? Bestel alles online en laat het thuisbrengen. Laat de slager vleeswaren in onsjes klaarmaken. Deze kunnen zo in de vriezer.

Tip 6

Tijd voor jezelf is ook belangrijk. Kies ervoor om boodschappen te doen in ‘tussenuren’ en niet op de voor jou kostbare momenten. Als je bijvoorbeeld op zaterdagochtend tijd voor jezelf wilt houden, doe dan een keer de boodschappen direct na het avondeten, tussen 19 en 20 uur.

Tip 7

Vergeet je weleens vlees uit de vriezer te halen? Schrijf het op in de familie agenda, de dag ervoor. Wie de agenda leest, haalt het vlees uit de vriezer.

Tip 8

Kinderen hebben niet zo'n zin om mee naar de winkel te gaan? Bedenk een list: ze mogen één ding voor zichzelf uitkiezen. Of bestel elke week brood bij de broodafdeling. En laat dit zelf door de kinderen ophalen. Dit vaste ritueel geeft rust en plezier!

Tip 9

Schrijf alle ingrediënten van het menu op het boodschappenlijstje. Check vervolgens in de kast wat je hebt aan voorraad. Zet daar een vinkje achter. Bewaar de lijst na het winkelen. Deze lijst hang je op in de keuken en zo weet je na drie dagen nog wat je op het menu had staan en welke ingrediënten je daar bij nodig hebt.

Tip 10

Kijk eens goed wat je eigenlijk iedere week wel nodig hebt. Bijv. 3 broden, 5 melk, 1 halvarine, 3 beschuitrollen. Als je dit onthoudt is je boodschappenlijst zo lekker snel gemaakt.


<< terug naar inspiratie